Huidtherapie

Behandelingen

Huidtherapie

Huidkliniek Dorlas streeft ernaar kwalitatief hoogwaardige en wetenschappelijk onderbouwde zorg te bieden. Door actief te blijven op het gebied van nascholing kunnen wij optimale zorg blijven garanderen. De huidtherapeuten van Huidkliniek Dorlas bezoeken regelmatig congressen en cursussen om zo up to date te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huidzorg.

Acnetherapie

Acne is een ontsteking van de talgklierfollikel en wordt gekenmerkt door onder andere (open of gesloten) mee-eters, ontstekingen en pukkels. De Huidtherapeut kan verschillende behandelingen inzetten. Welke behandeling de therapeut kiest is echter afhankelijk van de soort acne. Acne waarbij ontstekingen op de voorgrond staat vergt een andere aanpak dan wanneer er voornamelijk mee-eters zichtbaar zijn. De volgende therapieën kunnen onderdelen zijn van een acnebehandeling. 

 

Oppervlakkige reiniging

Wassen, verweken, ontvetten en scrubben van de huid.

Dieptereiniging

Het verwijderen van de open en gesloten mee-eters, ontstekingen en talgophopingen. Deze zullen indien nodig, aangeprikt worden met een steriel naaldje.

 

Peeling

Het aanbrengen van een peeling voor of na de dieptereiniging. De huidtherapeut kiest een peeling afhankelijk van de soort acne. De werkzame stoffen kunnen onder andere natuurlijke fruitzuren zijn die het ontstekingsproces kunnen verminderen.

Camouflage

Het (eventueel) aanbrengen van de herstellende, ontstekingsremmende, medische camouflage Lycogel.

Begeleiding thuisverzorging

Om acnetherapie te ondersteunen is het toepassen van huidverzorgingsproducten noodzakelijk. 

Gedurende het behandeltraject zullen wij de behandeling en het resultaat samen evalueren. Indien nodig passen wij het behandelplan aan. 

Chemische peeling

Chemische peelings zijn vloeistoffen die kunnen bestaan uit verschillende zuren zoals glycolzuur, salicylzuur, trichloorazijnzuur en melkzuur. Ze hebben het vermogen om de dode huidcellen te verweken waardoor deze sneller afschilferen. Zo stimuleren we de huid om nieuwe, gezonde cellen aan te maken en oude cellen eerder af te stoten. Met peelings pakken we huidproblemen aan of verbeteren we de algemene huidconditie. Ieder zuur werkt op een andere manier in de huid. Zo kunnen de eigenschappen van deze zuren pigmentvlekken verlichten, ontstekingen uitdoven, talgproductie remmen en zelfs de aanmaak van bindweefselvezels stimuleren. Voor elke huid is er een geschikte peeling in onze kliniek.

 

Een peeling kan worden ingezet bij het behandelen van pigmentvlekken, acne, rosacea, verdikte littekens, chirurgische littekens, acne littekens, grove poriën, fijne lijntjes en rimpels.

Er zijn verschillende soorten peelings waarbij onderscheid wordt gemaakt in een medium tot diepe peelings. Daarbij kunnen verschillende zuren met elkaar worden gecombineerd en kan de concentratie worden aangepast. Hierbij speelt de herstelperiode van de huid na de behandeling een grote rol. Hoe hoger het concentraat en hoe dieper de peeling hoe meer tijd de huid nodig heeft te herstellen.

Bij elke peeling wordt de huid sterker, daarom is het mogelijk om de intensiteit van de peeling geleidelijk op te voeren.
Tijdens een intakegesprek brengt de huidtherapeut samen met u uw huidconditie in kaart en bepaalt vervolgens welke peeling voor uw huid het best van toepassing is en aan uw wensen voldoet.

Medium Peel

Medium peels zijn geschikt om het huidoppervlak te verfrissen, te verzachten en egaler te maken. Tevens kunnen pigmentcellen worden afgeremd en worden ontstekingen op de vette acne huid tegen gegaan. De peels zijn op basis van melkzuur, salicylzuur, verschillende enzymen of glycolzuur. Tevens worden de medium peels gebruikt als opbouwbehandeling naar de intensieve en diepe peelings.

Soorten peelings: Power Pumpkin, Lactic Peel, Salicylzuur Peel, MangoBrite peel, Glycolzuur peel

Indicaties: (vette) acne huid, vale teint, fijne lijntjes, hyperpigmentatie, inflammatoir acne, littekens, anti-ageing en rosacea.

Interval: 10-14 dagen​

​Intensieve Peel

​Intensieve peelings zorgen voor een gladder en egaler huidoppervlak. Er wordt een dieper niveau in de huid gewerkt waardoor het mogelijk is hyperpigmentatie en acnelittekens in de huid beter aan te pakken.

Soorten peelings: Modified Jessner, TCA/salicylic peel, Skinbrite Peel

Indicaties: acne, acne littekens, fijne lijntjes, grove poriën, hyperpigmentatie, anti-ageing

Interval: 12-16 dagen​

 

Diepe Peel

Deze peeling werkt op basis van trichloorazijnzuur. Deze stof zorgt ervoor dat de watermantel van de eiwitten kapot gaan waardoor de structuur van de eiwitten verloren gaan en de cel doodgaat. De huid wordt gedwongen om een nieuwe huidlaag te maken welke egaler is en een betere structuur heeft. De werking berust op de aanmaak van collageen en elastine. De peeling is daarom uitermate geschikt voor acne littekens, rimpels en diepere hyperpigmentatie. 

​Soorten peelings: TCA 15%, TCA 35%

Indicaties: acne littekens, rimpels, hyperpigmentatie, anti-ageing

Interval: 12-16 dagen​

​​

De behandeling
Allereerst wordt de huid gereinigd zodat deze vetvrij is. Vervolgens wordt de peeling op de huid aangebracht met een steriel gaasje. De peeling is een waterige of stroperige vloeistof. Na ongeveer 1 minuut zult u een licht prikkelend of jeukend gevoel krijgen op het gebied waar de peeling zit. De huid zal licht rood worden. Veelal worden er meerdere lagen aangebracht. Na voldoende inwerktijd zal de huidtherapeut de peeling eraf halen met een koud kompres gedrenkt in water. Hiermee wordt de peeling geneutraliseerd waardoor de werking stopt. Een intensieve en diepe peel neutraliseert vanzelf en wordt hierdoor niet van de huid verwijderd.

Na de behandeling kan de huid wat roder zijn en warm aanvoelen.  Dat zal in de loop van de dag verminderen. Afhankelijk van de soort peel kan dit binnen anderhalf uur tot enkele uren na de behandeling verdwijnen. 

Hersteltijd

Na de behandeling kan de huid roder zijn en enkele dagen strak aanvoelen. Ongeveer 2 tot 3 dagen na de peelingbehandeling kan er een vervelling van de huid zichtbaar zijn, dit hangt tevens af van de soort peeling die is aangebracht. Op sommige plaatsen kunnen donkere verkleuringen ontstaan welke binnen enkele dagen herstellen. Voor een optimaal herstel van de huid is het belangrijk om van de huidschilfers af te blijven. Dit in verband met het veroorzaken van eventuele littekens en pigmentverschuivingen. Het is tevens belangrijk de huid na de behandeling en gedurende de gehele behandelperiode de zon te mijden en de huid goed te beschermen met een zonbescherming, tenminste SPF 30-50. Dit om zonnebrand, littekens en huidverkleuringen te voorkomen.

Verzekerde zorg 

Chemische Peeling behandelingen worden veelal vergoed vanuit de aanvullende verzekering onder huidtherapie. Vraag uw verzekeraar hoeveel recht u jaarlijks op vergoeding heeft voor Huidtherapie. Met iedere zorgverzekeraar hebben wij een overeenkomst afgesloten. 

Goedaardige huidafwijkingen verwijderen

Diverse goedaardige huidplekjes waaronder, ouderdomswratjes, dermatosis papulosa nigra, xanthelasma, milia, goedaardige moeder- en pigmentvlekken kunnen wij verwijderen in onze kliniek. Goedaardige huidplekjes kunnen uit verschillende structuren bestaan zoals hoorn, vaten, pigment en bindweefsel. Naarmate we ouder worden, ontstaan steeds meer van deze afwijkingen op onze huid.

Bij de behandeling van goedaardige huidtumoren zijn er gemiddeld 1-3 behandelingen nodig. Tijdens het eerste consult maken wij een inschatting van het aantal behandelingen. Na de behandeling is de huid rood en soms licht gezwollen. Er ontstaat een korstje op de behandelde huid, die tussen 7-14 dagen van je huid afvalt. De eerste weken na de behandeling is het raadzaam om de huid extra te beschermen met een SPF 30-50. 

Afhankelijk van de locatie en grootte wordt een behandelmethode gekozen.

Coagulatietherapie

Electro coagulatie wordt vaak toegepast bij kleine gesprongen vaatjes, steelwratjes gerstekorrels. 

Met behulp van een klein apparaatje kunnen deze verwijderd worden. Het apparaatje werkt op een veilige laagstroom en is voorzien van een puntige elektrode. Deze wordt net boven het wratje gehouden waarna deze door de warmte verschrompeld. 

Curreteren

Met een curette, ook wel scherpe lepel genoemd, kunnen goedaardige verheven huidaandoeningen worden verwijderd. Deze therapie kan ingezet worden bij onder andere ouderdomswratjes en verheven moedervlekken. Na de behandeling ontstaat een klein schaafwondje, wanneer het korstje van je huid afvalt, is deze nagenoeg egaal en het hersteld zich zonder littekenvorming.

 

Lasertherapie 

Wanneer de goedaardige huidtumoren pigment of bloed bevatten en niet verheven zijn, is laser de meest effectieve methode om te behandelen. Deze methode wordt veel gebruikt bij couperose, spider naevi en andere vaataandoeningen. Ook voor oppervlakkige gepigmenteerde huidkleurverschillen als zonnevlekken en ouderdomsvlekken is de lichtflitstherapie geschikt. De IPL of laser licht absorberen en verhitten de overtollige hemoglobine en melanine in de opperhuid.

Oedeem- en Littekentherapie

Oedeemtherapie bestaat uit meerdere behandelingen. Onderdelen van oedeemtherapie zijn:

Manuele lymfedrainage, lymftaping, ambulante compressietherapie, het aanmeten van een Therapeutische elastische kous (TEK) of andere hulpmiddelen en advies geven over bewegingsoefeningen. 

 

Indien u bij ons komt voor oedeemtherapie richten we ons op manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie, aanvullende hulpmiddelen en oefeningen. 

 

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een lichte, stuwende massage waarbij zacht pompende bewegingen de vochtopname van het lymfesysteem stimuleren. Wij behandelen op deze manier ook fibrose als gevolg van langdurig oedeem. 

 

Endermologie

Endermologie (LPG) kunnen wij inzetten bij littekens, (radio)fibrose, lymfoedeem, lipoedeem en cellulite. Het apparaat bootst een rollende beweging na die de huidtherapeut manueel uitvoert. Met behulp van dit apparaat zijn echter meer behandelmogelijkheden. De huid wordt namelijk opgezogen en tegelijkertijd weer uitgerold. De intensiteit van de behandeling kan daarnaast ingesteld worden. Zowel het bindweefsel, de vetcellen en de doorbloeding worden hiermee aangesproken. Het doel is om de circulatie van bloed en lymfe te stimuleren, stofwisseling te verbeteren en zuurstofopname in het weefsel te vergroten. De spieren en het onderhuids bindweefsel wordt hierdoor gemobiliseerd maar verdikt en verkleefd weefsel wordt ook zachter en soepeler gemaakt. Tot slot kan het verslapt weefsel steviger en elastischer maken.

Ambulante compressietherapie

Ambulante compressietherapie is vooral bedoeld om het effect van de lymfedrainage te behouden. Na de drainage behandeling zwachtelen we het behandelde lichaamsdeel in. Door de druk van de zwachtel van buitenaf en de werking van de spierpomp van binnenuit, wordt de opname van weefselvocht bevorderd. U kunt zelf ook meewerken aan een de effectiviteit van oedeemtherapie. U krijgt van ons verschillende bewegingsoefeningen mee welke u thuis kunt uitvoeren. 

Littekentherapie 

​Een litteken is een blijvende zichtbare afwijking van de huid en een overblijfsel van een wond. Sommige littekens kunnen na genezing de beweging beperken, jeuken, verkleefd raken of doorgroeien. 

 

Massagetechniek

De massagetechniek die de huidtherapeut toepast zorgt ervoor dat het littekens minder zichtbaar en platter wordt. De omliggende huid krijgt tevens meer flexibiliteit waardoor de verkleving en verharding van het litteken verminderd wordt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de bewegingsbeperking wordt verminderd. 

 

Doel van de behandeling is een verbetering van kleur, mobiliteit en doorbloeding. Bij verdikte littekens (hypertrofische littekens) passen we ook vaak siliconenpleisters toe. De littekens worden op deze manier soepeler en dunner. 

 

Endermologie

Mocht de massage niet het gewenste effect hebben dan kan de huidtherapeut ervoor kiezen om Endermologie (LPG) toe te passen. Het LPG apparaat heeft een positief effect op verharde gebieden en kan de huid binnen een paar behandelingen versoepelen.

 

Lymftaping

De huidtherapeut kan er voor kiezen om tape aan te brengen op het litteken. Dit elastische tape geeft een rekprikkel aan de huid waardoor het littekens als het ware continue licht gemasseerd wordt. De circulatie van het litteken verbeterd, de pijnlijke druk wordt verminderd en er ontstaat meer bewegingsvrijheid. 

Elektrische Epilatie

Bij electrisch epileren glijden we met een minuscuul naaldje het haarzakje in en geven dan gedurende een aantal seconden stroom af om zo het haarzakje te vernietigen met behulp van de warmte die vrijkomt. We ‘prikken’ geen gaatje in uw huid, maar maken gebruik van de bestaande opening van de haar. Na elke behandeling worden de haarzakjes zwakker waarna de haartjes uiteindelijk verdwijnen. 

Camouflagetherapie

Bij storende verkleuringen van de huid zoals bij vitiligo, wijnvlekken, acne en melasma kan de huidtherapeut camouflage therapie toepassen. De plek wordt gecamoufleerd met speciale producten die de gehele verkleuring kunnen dekken waardoor de plek niet meer zichtbaar is.

 

U komt voor een consult en tijdens dit gesprek bepalen we een kleur die uw oneffenheid op de mooiste manier verbergt. U krijgt advies over het gebruik en het aanbrengen van het product. Alle camouflageproducten die wij gebruiken zijn huidvriendelijk en bestand tegen water.

Microneedling/Dermapen

De dermapen is de nieuwste techniek op het gebied van microneelding. De dermapen maakt gebruikt van kleine naaldjes welke vibrerend kanaaltjes in de huid maken. Dit stimuleert de huid op een natuurlijke manier te herstellen. Daarnaast wordt de aanmaak van collageen versneld. Door de automatische, verticaal vibrerende naaldjes en de tijdens de behandeling instelbare lengte van de naaldjes, verhoogt Dermapen3™ de effectiviteit van de behandeling en verbetert de opname van producten. Dermapen3™ is een veilige en effectieve behandeling welke de huid volledig intact laat. De verstelbare naaldlengte maakt het mogelijk de behandeling aan te passen aan de individuele behoeften. Zelfs delicate en moeilijk te behandelen gebieden, zoals rond de ogen/lippen en op de neus, kunnen effectief worden behandeld.

Indicaties

 • Acne littekens

 • Littekens van andere aard

 • Pigmentstoornissen

 • Grove huidstructuur/Grove porien

 • Striae

 • Fijne lijntjes

 • Rimpels

 

Het aantal behandelingen dat nodig is voor een optimaal resultaat is afhankelijke van de indicatie. Gemiddeld wordt een kuur aangeraden van 5 tot 6 keer met een interval van 2 tot 4 weken.

De behandeling
Allereerst wordt de huid gereinigd waarna er een serum wordt aangebracht op uw huid. De huidtherapeut zal met een langzame maar roterende beweging het huidoppervlak behandelen met de dermapen. De behandeling voelt aan als kleine prikjes in de huid. Indien de huidtherapeut een medische naaldlengte gebruikt (dit kan noodzakelijk zijn bij diepe acne littekens) kan de behandeling gevoelig zijn. De huidtherapeut kan dan een verdovende crème adviseren welke 1 uur van tevoren moet worden aangebracht. 

Huidreactie 

De huid zal er na de behandeling rood/roze uitzien en er kan lichte schilfering optreden. Dit is echter afhankelijke van het behandelde huidoppervlak en de lengte van de naaldjes. De roodheid en schilfering kan 1 dag tot enkele dagen aanhouden. 

Verzekerde zorg

De behandeling voor (acne) littekens wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding is echter verschillend per zorgverzekeraar.

RRS-inject® Skinboosters

Wat is een Skinbooster?

Een Skinbooster bestaat uit natuurlijk hyaluronzuur, eventueel aangevuld met actieve ingrediënten (zoals antioxidanten, vitaminen, mineralen, peptides en aminozuren), die met elkaar de huid repareren, voeden, opvullen en stimuleren. De skinbooster wordt door middel van micro injecties in de huid geïnjecteerd.  Welke combinatie van ingrediënten het beste bij jou past, is afhankelijk van wat je wilt bereiken en wat je huid nodig heeft, en wordt door je behandelaar bepaald. Ieder huidtype en indicatie vraagt om een eigen behandelplan die bestaan uit een aantal behandelingen in een kuurverband. Een kuur betekend tussen de 3-6 behandelingen. Om de behandeling en het resultaat te ondersteunen, worden er bijhorende thuisproducten gebruikt.

 

Voor de behandeling wordt de huid gereinigd. Afhankelijk van het behandelplan wordt de huid met banen over de huid enkele keren behandeld. Na de behandeling kan de huid roodheid vertonen, afhankelijk van de toegepaste applicatie en de huidconditie kan dit langer duren.

Bij Huidkliniek Dorlas wordt er gewerkt met de skinboosters van RRS®-inject lijn van Skin Tech Pharma. Deze vertragen het verouderingsproces, stimuleren de toename van volume, verzachten rimpels en voeden de huid.

 

Wij bieden verschillende RRS® injectables aan; HA injectable, HA Hyalift, HA Tensor Lift en Ha Eyes.

 

RRS® HA Injectable

Deze skinbooster hydrateert en is speciaal ontwikkeld voor behandeling van de droge, (vocht)arme en verslapte huid, de huid beschadigd door roken, zon en luchtverontreiniging, en voor behandeling van oppervlakkige rimpels. RRS® HA Injectable bevat een complex van maar liefst 72 actieve ingrediënten, zoals antioxidanten, vitaminen, aminozuren en vetzuren. Deze voeden de cellen, regenereren de huid en stimuleren het herstel. Het hyaluronzuur hydrateert, geeft volume, verbetert de teint en laat de huid weer stralen.

 

RRS® HA Tensorlift

Deze skinbooster is geïndiceerd voor een slappe huid zoals kan voorkomen bij een rokershuid en een huid met zonneschade waarvan de elasticiteit is afgenomen. RRS® HA Tensorlift bevat hyaluronzuur, organisch silicium en DMAE (dimethylaminoethanol), die de cellen voeden en de collageen- en elastine-aanmaak stimuleren.

 

RRS® Hyalift® 75 ProActive

Is een skinbooster voor een verouderde huid en/of een huid met veel volumeverlies. RRS® Hyalift® 75 ProActive bevat een zeer hoge concentratie hyaluronzuur van hoog moleculair gewicht met een anti-aging complex. Deze skinbooster geeft een “superhydratatie” en daarnaast wordt de verouderde huid gevoed en gestimuleerd tot aanmaak van nieuwe cellen.

 

RRS® HA Eyes

Is een skinbooster voor rondom de ogen die  in dat gebied vochtwallen (puffy eyes), donkere kringen en fijne lijntjes vermindert en de oogcontouren verbetert.

De actieve ingrediënten bestaan voornamelijk uit stoffen die vocht helpen afvoeren (zowel via het lymfedrainage- als het diuretisch systeem), antioxidanten, vitaminen, mineralen en aminozuren die de huid repareren, opvullen, voeden en een ‘whitening’ effect hebben door de onderdrukking van pigmentvorming.

 

De behandeling met een skinbooster wordt altijd in combinatie met de SKINTECH producten voor thuis geadviseerd. De skinboosters worden veelal in kuurvorm uitgevoerd iedere 10-14 dagen waarvan er 3-6 sessies nodig zijn. Ter onderhoud kan het protocol na 9 maanden opnieuw gestart worden of iedere 6-8 weken een behandeling worden ingezet.

XL HAIR

XL Hair® is een hairbooster die haarfollikels lokaal voedt en (re)activeert. Deze RRS®-productlijn is samengesteld uit de meest zuivere en natuurlijke ingrediënten met een synergistische werking. XL Hair bevat o.a. peptides, groeifactoren, vitaminen en antioxidanten.

 

XL Hair® is geïndiceerd bij niet-verlittekende vormen van alopecia (zoals alopecia androgenetica en alopecia areata). Bij deze vormen van alopecia is XL Hair® veelal succesvol zolang er nog haarfollikels aanwezig zijn en er geen duidelijke andere oorzaak is, zoals onderliggend lijden en/of medicijngebruik. XL Hair® stopt de actieve haaruitval binnen 3 maanden en stimuleert nieuwe haargroei.


XL Hair® is geschikt voor mannen en vrouwen mits de indicatie goed gesteld wordt en het behandelprotocol strikt wordt aangehouden.

XL Hair® wordt aangebracht via microneedling (oppervlakkige injecties in de huid). Microneedling bevordert de microcirculatie (doorbloeding) van de hoofdhuid. Een slechte doorbloeding is een van de oorzaken van haaruitval. Door lokale voeding en betere doorbloeding worden de haarfollikels gestimuleerd, waardoor haren niet meer uitvallen en nieuwe haargroei ontstaat.

Het is belangrijk dat het behandelprotocol goed wordt gevolgd. Voor mannen betekent dat een kuur van (minimaal) 6 behandelingen en voor vrouwen (minimaal) 8, met een interval van 1-2 weken.

Bij dit behandelprotocol horen ook haarproducten die tijdens en na de kuur gebruikt dienen te worden.

Ter onderhoud kan het protocol na 9 maanden opnieuw gestart worden of iedere 6-8 weken een behandeling worden ingezet.

Indicaties:

 • beginnende haaruitval

 • dunner wordend haar

 • kale plekken

 • alopecia androgenetica

 • alopecia areata

 • andere, niet verlittekende vormen van haaruitval er moeten nog haarfollikels aanwezig zijn

Deze intensieve behandeling wordt uitgevoerd in de dieper gelegen huidlaag, het onderhuidse bindweefsel. Het doel van de massage is de huidconditie te verbeteren. De doorbloeding wordt gestimuleerd waardoor de huid wordt aangezet tot versteviging en celvernieuwing. Hierbij wordt de aanmaak van collageen en elastinevezels bevorderd.

Omdat dit geen gewone standaard massage is wordt er gestart met het behandelen van de huid zonder olie of een andere tussenstof. In de behandeling wordt er ook gebruik gemaakt van een facial cup voor nog meer stimulatie van de huid. Deze facial cups zijn ook in de kliniek te verkrijgen en een hele goede manier om thuis de behandeling te ondersteunen en onderhouden voor beter blijvend resultaat.

De massage kan als gevoelig worden ervaren maar veelal aangenaam. Kortom je huid zal weer gaan stralen als nooit tevoren. Een echte huidverbeterende massage!

Please reload