Huidaandoeningen

Huidaandoeningen

 

Acne

Acne is een aandoening van de talgklieren. Acne wordt veroorzaakt door een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen, een verhoogde talgproductie en een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van de bacteriën. Naast deze oorzaken geven veranderingen in de hormonale huishouding, een onevenwichtig voedingspatroon (veel suikers en melkproducten), roken, onjuiste cosmetica en stress verergering van acne.

De medische term voor jeugdpuistjes is acne vulgaris, oftewel acne. Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voorkomen. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. De acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden.

Acne is niet besmettelijk. Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden. Acne kan littekens en pigmentvlekken veroorzaken. Bij het zelf uitdrukken of krabben kunnen deze littekens en pigmentvlekken nog ernstiger en blijvende worden. Daarom is het zelf behandelen van de huid niet verstandig, laat dit altijd professioneel uitreinigen.

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met een vorm van acne, niet alleen tieners maar ook volwassen mannen en vrouwen.

Acne conglobata is een zwaardere vorm van acne, die vooral bij mannen voorkomt. Hierbij kunnen in het gezicht, in de nek en op de rug grote mee-eters (dubbel– en reuzencomedonen), infiltraten, bobbels, abcessen en fistels ontstaan. Hierbij is behandeling van een arts in combinatie met een huidtherapeut erg belangrijk omdat deze vorm van acne kan zorgen voor ernstige littekens.

Hoe eerder de acneklachten worden behandeld, hoe kleiner de kans dat er littekentjes of pigmentvlekjes ontstaan.

Acne littekens

Als gevolg van acne kunnen er ontsierende littekens ontstaan. De littekens zien eruit als “putjes” en zijn geclassificeerd in 3 subtypen. Ze variëren in diepte en breedte en bevinden zich onder het omliggende huidoppervlak. Icepick litekens kenmerken zich door puntvormige, diepe littekens welke aan de oppervlakte wijd zijn en in de diepte smal. De boxcar littekens zijn wijd aan de oppervlakte en wijd in de diepte waardoor er een U-vorm ontstaat. Ze komen qua uiterlijk overeen met littekens die als gevolg van waterpokken ontstaan. De rolling littekens hebben een breedte van ongeveer 4 tot 5 mm en hebben een golfachtig uiterlijk.

Couperose (teleangiectasieen)

Couperose is de aanwezigheid van meestal talrijke uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht, met name op de wangen, kin en neus. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  Een andere medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasiëen”. 

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijk factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen, zoals erfelijkheid, overmatige zonblootstelling, huidtype, chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht, veel temperatuurschommelingen of overmatig alcoholgebruik.

Couperose dient te worden onderscheiden van de aandoening rosacea. Bij rosacea komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen;  bij couperose treden deze verschijnselen niet op.

Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra is een goedaardige huidaandoening die vooral voorkomt bij mensen met een donker huidtype. Het zijn kleine bruin tot zwart verhevenheden die in grootte kunnen verschillen. De oorzaak is onbekend maar erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Voorkeurslocaties zijn in het gelaat rondom de ogen en op de jukbeenderen en in de hals.

Fibromen (steelwratjes)

Steelwratjes zijn goedaardige huidaandoeningen die zijn opgebouwd uit bindweefsel. Ze komen vaak voor bij volwassenen maar kunnen op elke leeftijd voorkomen. Aangezien de steelwratjes soms kunnen zorgen voor irritatie (door het dragen van strakke kleding) kiest men er doorgaans voor de steelwratjes weg te halen. Ze komen vaak voor in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen. Het is nog onduidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er bestaat wel enige relatie met overgewicht en hormonen (ontstaan vooral na de menopauze).

Haemangioma senilis (kersenwratjes)

Kersenwratjes zijn goedaardige huidaandoeningen welke bestaan uit abnormale groei van kleine bloedvaatjes. Ze zijn 1 mm tot 1 cm groot en hebben een rode kleur. Ze komen vaak voor bij oudere en zien eruit als halfbolronde rood-paarse papels.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (acne inversa) is een chronische, pijnlijke ontsteking van de huid in de lichaamsplooien, voornamelijk in de liezen, oksels en onder de borsten. Doordat de uitgang van de haarzakjes zijn afgesloten ontstaat er een ontsteking. De talgklieren, zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen mogelijk ook gaan ontsteken. De ontsteking begint klein en kan lijken op een steenpuist. De ontsteking wordt echter steeds groter, dieper en pijnlijker. Bij het openbarsten van de ontsteking kan pus en etter vrijkomen. De genezing van de plekjes gaan vaak samen met littekenvorming.
Hidradenitis suppurativa komt meestal bij vrouwen voor en begint vaak tijdens de pubertijd. De precieze oorzaak van het ontstekingsproces is echter onbekend. Het lijkt erop dat erfelijke factoren een bijdrage leveren aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa. Een goede hygiene is zeer belangrijk aangezien de aandoening kan verergeren bij onvoldoende hygiene. De dermatoloog zal medicamenteuze therapie toepassen met orale antibiotica. Hidradenitis suppurativa wordt bij Huidkliniek Dorlas behandeld door middel van Acnetherapie. De ontstekingen en comedonen worden geledigd en verwijderd. Deze therapie kan de aandoening niet voorkomen maar kan de aandoening verbeteren.

Hirsutisme (overmatige overbeharing)

Hirsutisme komt alleen bij vrouwen voor. Hierbij ontstaat een ‘mannelijk’ beharingspatroon. Waar vrouwen normaal gesproken donshaartjes hebben, zoals op de bovenlip, kin, hals, wangen, rond de tepels, op de borst, in de liesstreek en de buik, zie je nu reguliere haargroei. Hirsutisme is vaak te wijten aan een overproductie van androgene (mannelijke) hormonen of medicijngebruik.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris veroorzaakt ruwe plekken met kleine bultjes. Een droge huid kan de aandoening verergeren. Het komt vaak bij jongeren voor en dan voornamelijk op de bovenarmen, bovenbenen, billen en wangen. De plekken kunnen tijdens de winterperiode verergeren aangezien de luchtvochtigheid laag is waardoor de huid snel droog kan worden. De plekken kunnen geleidelijk aan verdwijnen meestal voor 30 jarige leeftijd.

Lentigo (ouderdomsvlekken)

Ouderdomsvlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die voorkomen bij ouderen. Mensen met een licht huidtype die veel zonbeschadiging hebben opgelopen hebben veel kans op het krijgen van ouderdomsvlekken.  Op de zon beschenen huiddelen, met name het gelaat en de handen, ontstaan ronde of ovaal gevormde licht- tot donker bruin gekleurde vlekken. De vlekken kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel die meestal zichtbaar wordt tijdens de pubertijd. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. De vetcellen bij lipoedeem zijn vergroot en kunnen een dubbele kern hebben. Deze vergrote vetcellen trekken vocht aan en houden dit vast. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die door (lymf)oedeem wordt veroorzaakt.

Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen. Opvallend is tevens het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, iets dat wel aanwezig is bij lymfoedeem en veneus oedeem. 

Lipoedeem kan leiden tot de volgende klachten:

  • Een zwaar gevoel in de benen

  • Pijn in de (opgezwollen) benen

  • Huid is gevoelig voor druk van buitenaf

  • Koud gevoel van de onderbenen

  • Cellulitis

  • Snel blauwe plekken

  • Problemen bij het lopen (door schurende huid)

Er bestaat geen behandeling waarmee het lipoedeem kan worden genezen. Er zijn een aantal behandelingen en adviezen welke ervoor zorgen dat de klachten, die ontstaan als gevolg van lipoedeem, verminderd kunnen worden. 

Patiënten met lipoedeem kunnen ook vocht vasthouden (oedeem) als gevolg van een probleem in het bloedvat- of lymfesysteem. Het kan ook een bijkomend verschijnsels zijn van de lipoedeem. Het oedeem kan met behulp van manuele lymfedrainage behandeld worden. Daarnaast kunnen er therapeutisch elastische kousen worden aangemeten welke ervoor zorgen dat extra vochtvorming wordt tegengegaan en daarbij afvoer van lymfe wordt bevorderd. In onze kliniek meten wij tevens specifieke hulpmiddelen zoals de Curetex en TinkFit aan. Dit zijn niet de reguliere elastische kousen.

Littekens

Een litteken is een blijvende zichtbare afwijking van de huid die ontstaat na een diepe beschadiging van de huid. Wanneer dus alleen  de bovenste huidlaag wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen er geen littekens ontstaan. Sommige littekens kunnen na genezing de beweging beperken, jeuken, verkleefd raken of doorgroeien. Een litteken kan zich abnormaal gaan ontwikkelen. We onderscheiden de  volgende littekens

 

Atrofisch liteken

Het littekenweefsel is zeer dun en ligt wat dieper in de huid. Atrofische littekens komen vaak voor bij acne en zijn zichtbaar als “putjes”. 

 

Hypertrofisch litteken

Het littekenweefsel is verdikt, rood en kan jeuk en pijn veroorzaken. Er is sprake van overproductie van het weefsel. De huid boven het borstbeen, nek, schouders en de oren is geneigd tot vorming van hypertrofie. De littekens beperken zich echter wel tot de plaats van de verwonding en groeien niet verder.

 

Keloidale litteken

Net zoals hypertrofische littekens zijn keloidale littekens verdikt en roodgekleurd. Keloid beperkt zich echter niet tot de plaats van de verwonding en groeit over de grenzen van de verwonding heen. 

Lymfoedeem

Lymfoedeem is het zwellen van één of meerdere lichaamsdelen (meestal een arm of een been) door stapeling van lymfevocht. Lymfevocht is een heldere lichaamsvloeistof, rijk aan eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen. Het stroomt door de zogeheten lymfevaten die tezamen met de lymfeklieren een uitgebreid netwerk vormen: het lymfatisch systeem. Dit systeem is niet alleen belangrijk voor de afweer, maar ook voor de afvoer van (overtollig) vocht uit de weefsels.

 

Lymfoedeem ontstaat op het moment dat de lymfevaten onvoldoende in staat zijn het vocht uit de weefsels af te voeren. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er te veel lymfevocht wordt aangemaakt in de weefsels. Ook kan het zijn dat de afvoer van het lymfevocht is belemmerd, bijvoorbeeld omdat de lymfevaten en/of lymfeklieren niet goed (meer) werken of zelfs helemaal afwezig zijn. Op basis van het ontstaansmechanisme maakt men onderscheid tussen primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem.

 

Bij primair lymfoedeem is er sprake van een aangeboren probleem met de lymfevaten en/of lymfeklieren; ze werken niet goed of zijn niet goed aangelegd. Aangezien het een aangeboren probleem is, kan er bij de geboorte al sprake zijn van gezwollen lichaamsdelen. Meestal treedt dit echter pas later op: ergens tussen het 15e en 35e levensjaar.

 

In tegenstelling tot primair lymfoedeem is secundair lymfoedeem geen aangeboren, maar een verworven probleem. Het ontstaat door invloeden van buitenaf of onderliggende ziektes. Wanneer ook de lymfevaten deze grote hoeveelheden weefselvocht niet kunnen verwerken, ontstaat secundair lymfoedeem. Een andere belangrijke oorzaak van secundair lymfoedeem is kanker. Niet alleen bij lymfeklierkanker, maar ook bij andere vormen van kanker kunnen lymfevaten en/of lymfeklieren beschadigd raken. In veel gevallen ontstaat deze schade bij de behandeling van kanker (operaties, radiotherapie). 

Lymfoedeem kan ook ontstaan bij mensen die door een ongeval of ziekte hun spieren niet meer kunnen gebruiken. Iemand kan bijv. zijn kuitspieren niet gebruiken door verlamming ten gevolge van een dwarslaesie en is daardoor rolstoelgebonden. Lymfoedeem wordt ook gezien bij mensen met overgewicht. Mensen met overgewicht bewegen sowieso minder waardoor de lymfevocht minder goed wordt afgevoerd.

Met behulp van lymfedrainage wordt het teveel aan vocht afgevoerd. Indien lymfedrainage niet voldoende is kan de huidtherapeut het aangedane lichaamsdeel zwachtelen waardoor de omvang verminderd. Tot slot kan er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten ter voorkoming van het oedeem.

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een pigmentstoornis die in het gelaat voorkomt op de wangen, slapen, rondom de ogen, bovenlip en op het voorhoofd. De donkergekleurde vlekken die ontstaan bij melasma zijn goedaardig maar vaak storend vanwege hun locatie in het gelaat. De precieze oorzaak voor Melasma is nog onbekend. Hormonen kunnen echter wel van invloed zijn waardoor melasma veel voorkomt tijdens zwangerschap. De hyperpigmentatie kan vanzelf verdwijnen, dit kan echter maanden tot jaren duren. Met behulp van chemische peelingen kan Melasma effectief behandeld worden.

Milia (gerstekorrels)

Een gerstekorrel ziet eruit als een wit korreltje en komt vaak voor rond de ogen en op het ooglid. Wanneer een talg of zweetklier verstopt raakt kan er een korreltje ontstaan in de klier. Een vochtarme huid in combinatie met een sterke verhoorning is veelal het gevolg voor het ontstaan van een gerstekorrel. Regelmatig water drinken en de juiste verzorging kan het ontstaan verminderen.

Naevus (verheven moedervlek)

Een moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. Moedervlekken ontstaan meestal tussen het derde en twintigste jaar. Erfelijke factoren en de mate van zon blootstelling aan de huid bepaalt het aantal moedervlekken. Ze zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes, kunnen vlak, verheven of bol zijn.  Naast goedaardige moedervlekken bestaan er ook onrustige en kwaadaardige moedervlekken (melanomen). 

Een goedaardige verheven moedervlek hoeft niet behandeld te worden maar soms kan een moedervlek uitsteken, regelmatig kapot gaan of cosmetisch storend zijn. Met een klein, scherp mesje wordt de moedervlek dan weggesneden. 

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. Roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, puistjes en bultjes zijn de kenmerken van rosacea. De oorzaak is onbekend  maar externe factoren zoals warmte, zonlicht, geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de klachten toenemen. Alcohol en gekruid eten verergeren tijdelijk  de verwijding van de bloedvaatjes maar dit zijn geen oorzaken van rosacea.

Spider naevus (spinnenkopje)

Een spider naevus is veelvoorkomende, goedaardige vaatafwijking bestaande uit een centraal rood vaatbultje waaruit kleine bloedvaatjes komen. Vanwege zijn uiterlijk wordt het ook wel spinnenkopje genoemd aangezien de kleine bloedvaatjes uitwaaieren als de poten van een spin. De aandoening ontstaat door plaatselijke verwijding van een bloedvaatje. Voorkeurslocaties zijn het gelaat, het decolleté,  de hals en handen.

Verrucae seborroica (ouderdomswratten)

Ouderdomswratten zijn goedaardige huidaandoeningen die zoals de naam al zegt vaak voorkomen bij ouderen. De wratten vertonen een bloemkoolachtig oppervlak, zijn dik en kunnen verschillende kleuren hebben. Vaak zijn de wratten huidskleurig, zwart, bruin, geelbruin of grijsbruin met een ruw oppervlak. Voorkeurslokatie voor de wratten zijn de rug, gelaat en borst. De oorzaak is tot op heden nog onbekend maar een erfelijke factor speelt waarschijnlijk wel een rol.

Xanthelasma

Xanthelasma zijn zachte verhevenheden in of boven de huid van het ooglid. Het zijn onschuldige huidtumoren maar Xanthelasma heeft een gele kleur waardoor ze vaak als storend worden ervaren door de patiënt. De gele plekjes kunnen variëren van enkele milimeters tot enkele centimeters waarbij ze "samensmelten". De oorzaak van Xanthelasma is bij de meeste mensen niet aan te duiden. Een verhoogd cholesterolgehalte kan een rol spelen bij het ontstaan van Xanthelasma. Bij de meerderheid van de patiënten is dit echter niet het geval. Het is wel raadzaam dit, voor de behandeling, te laten onderzoeken zodat u weet of er aanvullende medicamenteuze therapie noodzakelijk is. 

Xanthelasma wordt bij Huidkliniek Dorlas met elektrocoagulatie behandeld. Met behulp van een klein naaldje en een laag elektrisch stroompje verhitten we de gele plaques voorzichtig. Indien het een groter en meer verheven plekje is kunnen we in plaats van het naaldje een groter opzetstukje gebruiken. Enkele dagen na de behandeling ontstaat er een klein korstje dat er vervolgens afvalt. Er zijn meerdere behandelingen nodig om de verhevenheden te verwijderen. Xanthelasma kan na verloop van tijd terugkomen waardoor opnieuw behandelen nodig is.

Please reload