Amsterdamstraat 75, 2032 PN, Haarlem | 023 5404900info@huidtherapie-haarlem.nl

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2018 Huidtherapie Dorlas, All Rights Reserved | Privacy voorwaarden

Huidaandoeningen

Huidaandoeningen

 

Acne

Acne is een aandoening van de talgklieren. Talg is een soort huidsmeer en zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Talgklieren monden uit in haarzakjes en wanneer de openingen van een de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acne. De aandoening komt vooral voor in het gezicht maar kan ook voorkomen op de rug, borst, nek of schouders. Acne is herkenbaar aan de vaak vette, glimmende huid en komt voor als zwarte puntjes (mee-eters), kleine witte bultjes, rode pukkels en puistjes met een geel puskopje. Soms ontstaan er littekens. 

De precieze oorzaak van acne is onbekend, al kan het zich ontwikkelen bij een verhoogde talgproductie, een stoornis in het verhoorningsproces (verschilfering) of een afsluiting van het talgklierkanaal. Ook kunnen bacteriën, hormonale veranderingen en ontstekingen rond de talgklierfollikel van invloed zijn. Let ook op bij een ongezonde levensstijl, zoals een onevenwichtig voedingspatroon, roken en stress.

Acne littekens

Als gevolg van acne kunnen er ontsierende littekens ontstaan. De littekens zien eruit als “putjes” en zijn geclassificeerd in 3 subtypen. Ze variëren in diepte en breedte en bevinden zich onder het omliggende huidoppervlak. Icepick litekens kenmerken zich door puntvormige, diepe littekens welke aan de oppervlakte wijd zijn en in de diepte smal. De boxcar littekens zijn wijd aan de oppervlakte en wijd in de diepte waardoor er een U-vorm ontstaat. Ze komen qua uiterlijk overeen met littekens die als gevolg van waterpokken ontstaan. De rolling littekens hebben een breedte van ongeveer 4 tot 5 mm en hebben een golfachtig uiterlijk.

Couperose (teleangiectasieen)

In het gelaat bevinden zich talloze bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes kunnen onder omstandigheden zoals stres, gekruid eten of temperatuursverandering gaan uitzetten waardoor een rode tot paarse kleur van het gelaat ontstaat.

Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra is een goedaardige huidaandoening die vooral voorkomt bij mensen met een donker huidtype. Het zijn kleine bruin tot zwart verhevenheden die in grootte kunnen verschillen. De oorzaak is onbekend maar erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Voorkeurslokaties zijn in het gelaat en in de hals.

Fibromen (steelwratjes)

Steelwratjes zijn onschuldige huidaandoeningen die zijn opgebouwd uit bindweefsel. Ze komen vaak voor bij volwassenen maar kunnen op elke leeftijd voorkomen. Aangezien de steelwratjes soms kunnen zorgen voor irritatie (door het dragen van strakke kleding) kiest men er doorgaans voor de steelwratjes weg te halen.

Haemangioma senilis (kersenwratjes)

Kersenwratjes zijn goedaardige huidaandoeningen welke bestaan uit abnormale groei van kleine bloedvaatjes. Ze zijn 1 mm tot 1 cm groot en hebben een rode kleur. Ze komen vaak voor bij oudere en zien eruit als halfbolronde papels.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (acne inversa) is een chronische, pijnlijke ontsteking van de huid in de lichaamsplooien, voornamelijk in de liezen, oksels en onder de borsten. Doordat de uitgang van de haarzakjes zijn afgesloten ontstaat er een ontsteking. De talgklieren, zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen mogelijk ook gaan ontsteken. De ontsteking begint klein en kan lijken op een steenpuist. De ontsteking wordt echter steeds groter, dieper en pijnlijker. Bij het openbarsten van de ontsteking kan pus en etter vrijkomen. De genezing van de plekjes gaan vaak samen met littekenvorming.

Hidradenitis suppurativa komt meestal bij vrouwen voor en begint vaak tijdens de pubertijd. De precieze oorzaak van het ontstekingsproces is echter onbekend. Het lijkt erop dat erfelijke factoren een bijdrage leveren aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa. Een goede hygiene is zeer belangrijk aangezien de aandoening kan verergeren bij onvoldoende hygiene. De dermatoloog zal medicamenteuze therapie toepassen met orale antibiotica. Hidradenitis suppurativa wordt bij Huidkliniek Dorlas behandeld door middel van Acnetherapie. De ontstekingen en comedonen worden geledigd en verwijderd. Deze therapie kan de aandoening niet voorkomen maar kan de aandoening verbeteren.

Hirsutisme (overmatige overbeharing)

Hirsutisme komt alleen bij vrouwen voor. Hierbij ontstaat een ‘mannelijk’ beharingspatroon. Waar vrouwen normaal gesproken donshaartjes hebben, zoals op de bovenlip, kin, hals, wangen, rond de tepels, op de borst, in de liesstreek en de buik, zie je nu reguliere haargroei. Hirsutisme is vaak te wijten aan een overproductie van androgene (mannelijke) hormonen of medicijngebruik.

Hyperhidrosis

Hyperhidrosis betekent overmatig transpireren. Transpireren is nodig om je lichaamstemperatuur te reguleren. Bij hyperhidrosis produceren mensen veel meer zweet dan noodzakelijk is. De aandoening begint meestal in de tiener- of twintiger jaren. Door overactiviteit van de eccriene zweetklier wordt de aandoening veroorzaakt . De precieze oorzaak van deze overactiviteit is echter niet bekend maar het lijkt erop dat erfelijke factoren een bijdrage leveren aan het ontstaan van hyperhidrosis.

De aandoening is meestal gelokaliseerd in de oksels maar handen en voetzolen zijn ook regelmatig aangedaan. 

Bij Huidkliniek Dorlas kan Hyperhidrosis in de oksels behandeld worden met behulp van de MiraDry behandeling. Zie voor meer informatie over de behandeling "MIRADRY".

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris veroorzaakt ruwe plekken met kleine bultjes. Een droge huid kan de aandoening verergeren. Het komt vaak bij jongeren voor en dan voornamelijk op de bovenarmen, bovenbenen, billen en wangen. De plekken kunnen tijdens de winterperiode verergeren aangezien de luchtvochtigheid laag is waardoor de huid snel droog kan worden. De plekken kunnen geleidelijk aan verdwijnen meestal voor 30 jarige leeftijd.

Lentigo (ouderdomsvlekken)

Ouderdomsvlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die voorkomen bij ouderen. Mensen met een licht huidtype die veel zonbeschadiging hebben opgelopen hebben veel kans op het krijgen van ouderdomsvlekken.  Op de zon beschenen huiddelen, met name het gelaat en de handen, ontstaan ronde of ovaal gevormde licht- tot donker bruin gekleurde vlekken. De vlekken kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel die meestal zichtbaar wordt tijdens de pubertijd. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. De vetcellen bij lipoedeem zijn vergroot en kunnen een dubbele kern hebben. Deze vergrote vetcellen trekken vocht aan en houden dit vast. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die door (lymf)oedeem wordt veroorzaakt.

Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen. Opvallend is tevens het ontbreken van zwelling aan de hand- en voetrug, iets dat wel aanwezig is bij lymfoedeem en veneus oedeem. 

Lipoedeem kan leiden tot de volgende klachten:

 

  • Een zwaar gevoel in de benen

  • Pijn in de (opgezwollen) benen

  • Huid is gevoelig voor druk van buitenaf

  • Koud gevoel van de onderbenen

  • Cellulitis

  • Snel blauwe plekken

  • Problemen bij het lopen (door schurende huid)

Er bestaat geen behandeling waarmee het lipoedeem kan worden genezen. Er zijn een aantal behandelingen en adviezen welke ervoor zorgen dat de klachten, die ontstaan als gevolg van lipoedeem, verminderd kunnen worden. 

Patiënten met lipoedeem kunnen ook vocht vasthouden (oedeem) als gevolg van een probleem in het bloedvat- of lymfesysteem. Het kan ook een bijkomend verschijnsels zijn van de lipoedeem. Het oedeem kan met behulp van manuele lymfedrainage behandeld worden. Daarnaast kunnen er therapeutisch elastische kousen worden aangemeten welke ervoor zorgen dat extra vochtvorming wordt tegengegaan en daarbij afvoer van lymfe wordt bevorderd. In onze kliniek meten wij tevens specifieke hulpmiddelen zoals de Curetex en TinkFit aan. Dit zijn niet de reguliere elastische kousen.

Littekens

Een litteken is een blijvende zichtbare afwijking van de huid die ontstaat na een diepe beschadiging van de huid. Wanneer dus alleen  de bovenste huidlaag wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen er geen littekens ontstaan. Sommige littekens kunnen na genezing de beweging beperken, jeuken, verkleefd raken of doorgroeien. Een litteken kan zich abnormaal gaan ontwikkelen. We onderscheiden de  volgende littekens

 

Atrofisch liteken

Het littekenweefsel is zeer dun en ligt wat dieper in de huid. Atrofische littekens komen vaak voor bij acne en zijn zichtbaar als “putjes”. 

 

Hypertrofisch litteken

Het littekenweefsel is verdikt, rood en kan jeuk en pijn veroorzaken. Er is sprake van overproductie van het weefsel. De huid boven het borstbeen, nek, schouders en de oren is geneigd tot vorming van hypertrofie. De littekens beperken zich echter wel tot de plaats van de verwonding en groeien niet verder.

 

Keloidale litteken

Net zoals hypertrofische littekens zijn keloidale littekens verdikt en roodgekleurd. Keloid beperkt zich echter niet tot de plaats van de verwonding en groeit over de grenzen van de verwonding heen. 

Milia (gerstekorrels)

Een gerstekorrel ziet eruit als een wit korreltje en komt vaak voor rond het ooglid. Wanneer een talg of zweetklier verstopt raakt kan er een korreltje ontstaan in de klier. Een vochtarme huid in combinatie met een sterke verhoorning is veelal het gevolg voor het ontstaan van een gerstekorrel. Regelmatig scrubben kan het ontstaan voorkomen.

Naevus (verheven moedervlek)

Een moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. Moedervlekken ontstaan meestal tussen het derde en twintigste jaar. Erfelijke factoren en de mate van zon blootstelling aan de huid bepaalt het aantal moedervlekken. Ze zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes, kunnen vlak, verheven of bol zijn.  Naast goedaardige moedervlekken bestaan er ook onrustige en kwaadaardige moedervlekken (melanomen). 

Een goedaardige verheven moedervlek hoeft niet behandeld te worden maar soms kan een moedervlek uitsteken, regelmatig kapot gaan of cosmetisch storend zijn. Met een klein, scherp mesje wordt de moedervlek dan weggesneden. 

Oedeem

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht en kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer er lymfklieren zijn verwijderd als gevolg van het behandelen van bijvoorbeeld borstkanker kan in de arm en/of borst oedeem ontstaan. Met behulp van lymfedrainage wordt het teveel aan vocht afgevoerd. Indien lymfedrainage niet voldoende is kan de huidtherapeut het aangedane lichaamsdeel (de  arm) zwachtelen waardoor de omvang verminderd. Tot slot kan er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten ter voorkoming van het oedeem. Voor het aanmeten van een therapeutisch elastische kous kunt u terecht bij Mathot welke een uitgebreid assortiment aan leveranciers  biedt. Wij hebben tevens een samenwerkingsverband met hen en hebben indien nodig intern overleg.

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. Roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, puistjes en bultjes zijn de kenmerken van rosacea. De oorzaak is onbekend  maar externe factoren zoals warmte, zonlicht, geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de klachten toenemen. Alcohol en gekruid eten verergeren tijdelijk  de verwijding van de bloedvaatjes maar dit zijn geen oorzaken van rosacea.

Spider naevus (spinnenkopje)

Een spider naevus is veelvoorkomende, goedaardige vaatafwijking bestaande uit een centraal rood vaatbultje waaruit kleine bloedvaatjes komen. Vanwege zijn uiterlijk wordt het ook wel spinnenkopje genoemd aangezien de kleine bloedvaatjes uitwaaieren als de poten van een spin. De aandoening ontstaat door plaatselijke verwijding van een bloedvaatje. Voorkeurslocaties zijn het gelaat, het decolleté,  de hals en handen.

Verrucae seborroica (ouderdomswratten)

Ouderdomswratten zijn goedaardige huidaandoeningen die zoals de naam al zegt vaak voorkomen bij ouderen. De wratten vertonen een bloemkoolachtig oppervlak, zijn dik en kunnen verschillende kleuren hebben. Vaak zijn de wratten huidskleurig, zwart, bruin, geelbruin of grijsbruin met een ruw oppervlak. Voorkeurslokatie voor de wratten zijn de rug, gelaat en borst. De oorzaak is tot op heden nog onbekend maar een erfelijke factor speelt waarschijnlijk wel een rol.

Xanthelasma

Xanthelasma zijn zachte verhevenheden in of boven de huid van het ooglid. Het zijn onschuldige huidtumoren maar Xanthelasma heeft een gele kleur waardoor ze vaak als storend worden ervaren door de patiënt. De gele plekjes kunnen variëren van enkele milimeters tot enkele centimeters waarbij ze "samensmelten". De oorzaak van Xanthelasma is bij de meeste mensen niet aan te duiden. Een verhoogd cholesterolgehalte kan een rol spelen bij het ontstaan van Xanthelasma. Bij de meerderheid van de patiënten is dit echter niet het geval. Het is wel raadzaam dit, voor de behandeling, te laten onderzoeken zodat u weet of er aanvullende medicamenteuze therapie noodzakelijk is. 

Xanthelasma wordt bij Huidkliniek Dorlas met elektrocoagulatie behandeld. Met behulp van een klein naaldje en een laag elektrisch stroompje verhitten we de gele plaques voorzichtig. Indien het een groter en meer verheven plekje is kunnen we in plaats van het naaldje een groter opzetstukje gebruiken. Enkele dagen na de behandeling ontstaat er een klein korstje dat er vervolgens afvalt. Er zijn meerdere behandelingen nodig om de verhevenheden te verwijderen. Xanthelasma kan na verloop van tijd terugkomen waardoor opnieuw behandelen nodig is.

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een pigmentstoornis die in het gelaat voorkomt op de wangen, slapen, rondom de ogen, bovenlip en op het voorhoofd. De donkergekleurde vlekken die ontstaan bij melasma zijn goedaardig maar vaak storend vanwege hun locatie in het gelaat. De precieze oorzaak voor Melasma is nog onbekend. Hormonen kunnen echter wel van invloed zijn waardoor melasma veel voorkomt tijdens zwangerschap. De hyperpigmentatie kan vanzelf verdwijnen, dit kan echter maanden tot jaren duren. Met behulp van chemische peelingen kan Melasma effectief behandeld worden.

Please reload