top of page

Acne

Acne is een aandoening van de talgklieren. Acne wordt veroorzaakt door een abnormale verhoorning van de bovenste huidcellen, een verhoogde talgproductie en een ontsteking van de huid door de aanwezigheid van de bacteriën. Naast deze oorzaken geven veranderingen in de hormonale huishouding, een onevenwichtig voedingspatroon (veel suikers en melkproducten), roken, onjuiste cosmetica en stress verergering van acne.

 

De medische term voor jeugdpuistjes is acne vulgaris, oftewel acne. Acne is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voorkomen. Het uit zich meestal in het gezicht, op de borst, rug, nek en/of de schouders. De acne komt vooral voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden.Talgklieren maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden.

 

Acne kan littekens en pigmentvlekken veroorzaken. Bij het zelf uitdrukken of krabben kunnen deze littekens en pigmentvlekken veel ernstiger worden en zelfs blijvende schade aanrichten. Het zelf behandelen van de huid (uitknijpen etc.) is daarom niet verstandig, laat dit altijd professioneel bij ons in de kliniek uitvoeren.

 

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, veel mensen krijgen op enig moment in hun leven te maken met een vorm van acne, niet alleen tieners maar ook volwassen mannen en vrouwen.

 

Acne conglobata is een zwaardere vorm van acne, die vooral bij mannen voorkomt. Hierbij kunnen in het gezicht, in de nek en op de rug grote mee-eters (dubbel– en reuzencomedonen), infiltraten, bobbels, abcessen en fistels ontstaan. Hierbij is behandeling van een arts in combinatie met een huidtherapeut erg belangrijk omdat deze vorm van acne kan zorgen voor ernstige littekens.

 

Hoe eerder de acneklachten worden behandeld, hoe kleiner de kans dat er littekens of pigmentvlekken ontstaan.

 

Acne behandelen?

 

Andere Acne gerelateerde huidaandoeningen

 

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris veroorzaakt ruwe plekken met kleine bultjes. Een droge huid kan de aandoening verergeren. Het komt vaak bij jongeren voor en dan voornamelijk op de bovenarmen, bovenbenen, billen en wangen. De plekken kunnen tijdens de winterperiode verergeren aangezien de luchtvochtigheid laag is waardoor de huid snel droog kan worden. De plekken kunnen geleidelijk aan verdwijnen meestal voor 30 jarige leeftijd.

Keratosis pilaris behandelen?

 

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa (acne inversa) is een chronische, pijnlijke ontsteking van de huid in de lichaamsplooien, voornamelijk in de liezen, oksels en onder de borsten. Doordat de uitgang van de haarzakjes zijn afgesloten ontstaat er een ontsteking. De talgklieren, zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen mogelijk ook gaan ontsteken. De ontsteking begint klein en kan lijken op een steenpuist. De ontsteking wordt echter steeds groter, dieper en pijnlijker. Bij het openbarsten van de ontsteking kan pus en etter vrijkomen. De genezing van de plekjes gaan vaak samen met littekenvorming.


Hidradenitis suppurativa komt meestal bij vrouwen voor en begint vaak tijdens de pubertijd. De precieze oorzaak van het ontstekingsproces is echter onbekend. Het lijkt erop dat erfelijke factoren een bijdrage leveren aan het ontstaan van hidradenitis suppurativa. Een goede hygiene is zeer belangrijk aangezien de aandoening kan verergeren bij onvoldoende hygiene. De dermatoloog zal medicamenteuze therapie toepassen met orale antibiotica. Hidradenitis suppurativa wordt bij Huidkliniek Dorlas behandeld door middel van acnetherapie & het laseren van de overbeharing.

Hidradenitis behandelen?

Huidaandoeningen

Acne littekens

Als gevolg van acne kunnen ontsierende littekens ontstaan. De littekens zien eruit als “putjes” en zijn geclassificeerd in 3 subtypen. Ze variëren in diepte en breedte en bevinden zich onder het omliggende huidoppervlak. Icepick litekens kenmerken zich door puntvormige, diepe littekens welke aan de oppervlakte wijd zijn en in de diepte smal. De boxcar littekens zijn wijd aan de oppervlakte en wijd in de diepte waardoor er een U-vorm ontstaat. Ze komen qua uiterlijk overeen met littekens die als gevolg van waterpokken ontstaan. De rolling littekens hebben een breedte van ongeveer 4 tot 5 mm en hebben een golfachtig uiterlijk.

 

Acne littekens behandelen? 

Goedaardige huid-afwijkingen

Verrucae seborroica (ouderdomswratten)

Ouderdomswratten zijn goedaardige huidaandoeningen die zoals de naam al zegt vaak voorkomen bij ouderen. De wratten vertonen een bloemkoolachtig oppervlak, zijn dik en kunnen verschillende kleuren hebben. Vaak zijn de wratten huidskleurig, zwart, bruin, geelbruin of grijsbruin met een ruw oppervlak. Voorkeurslokatie voor de wratten zijn de rug, gelaat en borst. De oorzaak is tot op heden nog onbekend maar een erfelijke factor speelt waarschijnlijk wel een rol.

Verrucae seborroica behandelen?

 

Naevus (verheven moedervlek)

Een moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. Moedervlekken ontstaan meestal tussen het derde en twintigste jaar. Erfelijke factoren en de mate van zon blootstelling aan de huid bepaalt het aantal moedervlekken. Ze zijn zichtbaar als bruine of zwarte vlekjes, kunnen vlak, verheven of bol zijn.  Naast goedaardige moedervlekken bestaan er ook onrustige en kwaadaardige moedervlekken (melanomen). 

 

Een goedaardige verheven moedervlek hoeft niet behandeld te worden maar soms kan een moedervlek uitsteken, regelmatig open gaan of cosmetisch storend zijn. Met een klein, scherp mesje wordt de moedervlek dan weggesneden. 

Moedervlek behandelen? 

 

Fibromen (steelwratjes)

Steelwratjes zijn goedaardige huidaandoeningen die zijn opgebouwd uit bindweefsel. Ze komen vaak voor bij volwassenen maar kunnen op elke leeftijd voorkomen. Aangezien de steelwratjes soms kunnen zorgen voor irritatie (door het dragen van strakke kleding) kiest men er doorgaans voor de steelwratjes weg te halen. Ze komen vaak voor in de hals, oksels, onder de borsten en in de liezen. Het is nog onduidelijk hoe deze wratjes ontstaan. Er bestaat wel enige relatie met overgewicht en hormonen (ontstaan vooral na de menopauze).

Fibromen behandelen?

 

Dermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra is een goedaardige huidaandoening die vooral voorkomt bij mensen met een donker huidtype. Het zijn kleine bruin tot zwart verhevenheden die in grootte kunnen verschillen. De oorzaak is onbekend maar erfelijke factoren kunnen een rol spelen. Voorkeurslocaties zijn in het gelaat rondom de ogen en op de jukbeenderen en in de hals.

Dermatosis papulosa nigra behandelen? 

 

Milia (gerstekorrels)

Een gerstekorrel ziet eruit als een wit korreltje en komt vaak voor rond de ogen en op het ooglid. Wanneer een talg of zweetklier verstopt raakt kan er een korreltje ontstaan in de klier. Een vochtarme huid in combinatie met een sterke verhoorning is veelal het gevolg voor het ontstaan van een gerstekorrel. Regelmatig water drinken en de juiste verzorging kan het ontstaan verminderen.

Milia behandelen? 

 

Xanthelasma

Xanthelasma zijn zachte verhevenheden in of boven de huid van het ooglid. Het zijn onschuldige huidtumoren maar Xanthelasma heeft een gele kleur waardoor ze vaak als cosmetisch storend worden ervaren door de patiënt. De gele plekjes kunnen variëren van enkele milimeters tot enkele centimeters waarbij ze "samensmelten". De oorzaak van Xanthelasma is bij de meeste mensen niet aan te duiden. Een verhoogd cholesterolgehalte kan een rol spelen bij het ontstaan van Xanthelasma. Xanthelasma wordt met elektrocoagulatie behandeld.

 

Xanthelasma behandelen?

Overbeharing

Sommige mensen hebben van nature een beharingspatroon met veel donkere stugge haren met een hoge dichtheid. Hierdoor vallen ze vaak meer op. Soms zitten er haren op plaatsen waar men ze liever niet heeft, bijvoorbeeld in het gezicht, onder de oksels, op de buik maar dit kan ook op de benen zijn. We spreken dan van ongewenste haargroei. Wij behandelen haargroei met behulp van lasertherapie.

 

  • Bij hirsutisme ontstaat er een ‘mannelijk’ beharingspatroon. Waar vrouwen normaal gesproken donshaartjes hebben, zoals op de bovenlip, kin, hals, wangen, rond de tepels, op de borst, in de liesstreek en de buik, zie je nu reguliere haargroei. Hirsutisme is vaak te wijten aan een overproductie van androgene (mannelijke) hormonen of medicijngebruik.

 

  • Bij hypertrichose is er overmatige beharing op een willekeurige plek op het lichaam

 

Overbeharing behandelen?

Littekens

Een litteken is een blijvende zichtbare afwijking van de huid die ontstaat na een diepe beschadiging van de huid. Wanneer alleen de bovenste huidlaag wordt beschadigd, zoals bij oppervlakkige schaafwonden, zullen er geen littekens ontstaan. Sommige littekens kunnen na genezing de beweging beperken, jeuken, verkleefd raken of doorgroeien. Een litteken kan zich abnormaal gaan ontwikkelen. We onderscheiden de volgende littekens:

 

Atrofisch litteken

Het littekenweefsel is zeer dun en ligt wat dieper in de huid. Atrofische littekens komen vaak voor bij acne en zijn zichtbaar als “putjes”. 

 

Hypertrofisch litteken

Het littekenweefsel is verdikt, rood en kan jeuk en pijn veroorzaken. Er is sprake van overproductie van het weefsel. De huid boven het borstbeen, nek, schouders en de oren is geneigd tot vorming van hypertrofie. De littekens beperken zich echter wel tot de plaats van de verwonding en groeien niet verder.

 

Keloidale litteken

Net zoals hypertrofische littekens zijn keloidale littekens verdikt en roodgekleurd. Keloid beperkt zich echter niet tot de plaats van de verwonding en groeit over de grenzen van de verwonding heen. 

 

Littekens behandelen?

Oedeem

Lymfoedeem is het zwellen van één of meerdere lichaamsdelen (meestal een arm of een been) door opeenhoping van lymfevocht. Lymfevocht is een heldere lichaamsvloeistof, rijk aan eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen. Het stroomt door de zogeheten lymfevaten die tezamen met de lymfeklieren een uitgebreid netwerk vormen: het lymfatisch systeem. Dit systeem is niet alleen belangrijk voor de afweer, maar ook voor de afvoer van (overtollig) vocht uit de weefsels.

 

Lymfoedeem ontstaat op het moment dat de lymfevaten onvoldoende in staat zijn het vocht uit de weefsels af te voeren. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er te veel lymfevocht wordt aangemaakt in de weefsels. Ook kan het zijn dat de afvoer van het lymfevocht is belemmerd, bijvoorbeeld omdat de lymfevaten en/of lymfeklieren niet goed (meer) werken of zelfs helemaal afwezig zijn. Op basis van het ontstaansmechanisme maakt men onderscheid tussen primair lymfoedeem en secundair lymfoedeem.

 

Bij primair lymfoedeem is er sprake van een aangeboren probleem met de lymfevaten en/of lymfeklieren; ze werken niet goed of zijn niet goed aangelegd.

 

Bij secundair lymfoedeem is er sprake van invloeden van buitenaf zoals een ongeval/trauma of onderliggende ziektes waaronder kanker. Lymfeklieren worden beschadigd of zelfs verwijderd waardoor het lymfevocht niet goed opgenomen kan worden

 

Met behulp van lymfedrainage wordt het teveel aan vocht afgevoerd. Indien lymfedrainage niet voldoende is kan de huidtherapeut het aangedane lichaamsdeel zwachtelen waardoor de omvang verminderd. Tot slot kan er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten ter voorkoming van het oedeem.

 

Oedeem behandelen?

Pigment-vlekken

Lentigo (ouderdomsvlekken)

Ouderdomsvlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die voorkomen bij ouderen. Mensen met een licht huidtype die veel zonbeschadiging hebben opgelopen hebben veel kans op het krijgen van ouderdomsvlekken.  Op de zon beschenen huiddelen, met name het gelaat en de handen, ontstaan ronde of ovaal gevormde licht- tot donker bruin gekleurde vlekken. De vlekken kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn. Met behulp van lasertherapie kunnen ouderdomsvlekken effectief behandeld worden.

Lentigo behandelen?

 

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een pigmentstoornis die in het gelaat voorkomt op de wangen, slapen, rondom de ogen, bovenlip en op het voorhoofd. De donkergekleurde vlekken die ontstaan bij melasma zijn goedaardig maar vaak storend vanwege hun locatie in het gelaat. De precieze oorzaak voor Melasma is nog onbekend. Hormonen kunnen echter wel van invloed zijn waardoor melasma veel voorkomt tijdens zwangerschap. De hyperpigmentatie kan vanzelf verdwijnen, dit kan echter maanden tot jaren duren. Met behulp van chemische peelingen kan Melasma effectief behandeld worden.

Melasma behandelen?

 

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

PIH is een pigmentstoornis die ontstaat als gevolg van een huidbeschadiging of ontsteking zoals een wond, snee of na acne. Het overtollige pigment ontstaat wanneer de wond geheeld is. Met behulp van chemische peelingen kan PIH effectief behandeld worden.

PIH behandelen?

Roodheid en Vaatjes

Er bestaan verschillende soorten roodheid die ontstaan door vaatafwijkingen:

 

Couperose (teleangiectasieën)

Couperose is de aanwezigheid van meestal talrijke uitgezette rode, paarse en/of blauwe bloedvaatjes in het gezicht, met name op de wangen, kin en neus. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 25 jaar. Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijk factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen, zoals erfelijkheid, overmatige zonblootstelling, huidtype, chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht, veel temperatuurschommelingen of overmatig alcoholgebruik. Couperose dient te worden onderscheiden van de aandoening rosacea. Bij rosacea komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen; bij couperose treden deze verschijnselen niet op.

Couperose behandelen? 

 

Spider naevus (spinnenkopje)

Een spider naevus is veelvoorkomende, goedaardige vaatafwijking bestaande uit een centraal rood vaatbultje waaruit kleine bloedvaatjes komen. Vanwege zijn uiterlijk wordt het ook wel spinnenkopje genoemd aangezien de kleine bloedvaatjes uitwaaieren als de poten van een spin. De aandoening ontstaat door plaatselijke verwijding van een bloedvaatje. Voorkeurslocaties zijn het gelaat, het decolleté,  de hals en handen.

Spider navus behandelen?

 

Haemangioma senilis (kersenwratjes)

Kersenwratjes zijn goedaardige huidaandoeningen welke bestaan uit abnormale groei van kleine bloedvaatjes. Ze zijn 1 mm tot 1 cm groot en hebben een rode kleur. Ze komen vaak voor bij oudere en zien eruit als halfbolronde rood-paarse papels. 

 

Haemangioma behandelen?

 

Rosacea/Diffuse roodheid

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. Roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes, puistjes en bultjes zijn de kenmerken van rosacea. De oorzaak is onbekend  maar externe factoren zoals warmte, zonlicht, geneesmiddelen kunnen ervoor zorgen dat de klachten toenemen. Alcohol en gekruid eten verergeren tijdelijk  de verwijding van de bloedvaatjes maar dit zijn geen oorzaken van rosacea.

Rosacea behandelen?

 

Beenvaatjes (Besemreiser varices)

Beenvaatjes zijn kleine zichtbare paarse, blauwe en rode aderen die met name bij vrouwen op de benen voorkomen. Kleine beenvaatjes geven meestal geen klachten maar vanuit cosmetisch oogpunt zijn ze vaak storend.

Beenvaatjes behandelen?

Striae

Striae zijn lijnvormige littekens in het bindweefsel, ook wel bekend als striemen. Striae ontstaat wanneer er in een zeer korte tijd een snelle groei plaatsvindt. Bijvoorbeeld als gevolg van een zwangerschap, groeispurt of gewichtsschommelingen. Het onderhuidsbindweefsel wordt door de buitensporig snelle oprekking verscheurd waardoor er een blijvende schade in de huid zichtbaar is. Striemen kunnen variëren van enkele centimeters tot wel 20 centimeter lang. In het begin is de striae rood en paars van kleur, dit vervaagt na verloop van tijd waardoor ze minder zichtbaar worden. Striae wordt behandeld met behulp van lasertherapie.

 

Striae behandelen? 

Acne
Acne littekens
goedaardige huidafwijkingen
Overbeharing
Littekens
Oedeem
Pigmentvlekken
Striae
Roodheid en vaatjes
bottom of page