top of page
huidkliniekdorlas

De zon schijnt weer!

In deze tijden zitten we gedwongen binnen waardoor een zonnestraaltje pakken vanaf het balkon of in de tuin erg verleidelijk is!


De zon kan een gunstige uitwerking hebben op de huid en de gezondheid, maar te veel zon is juist schadelijk voor de gezondheid.


Naast een versnelde huidveroudering is de zon een belangrijke veroorzaker van huidkanker. In 2019 kregen ruim 70.000 mensen een vorm van huidkanker, dit is best veel voor een kleine landje met dit Nederlandse weer.

Zonlicht zorgt bij de mens voor een goed gevoel, warmte en licht. Daarnaast maakt je lichaam vitamine D aan zodra je in de zon bent. De zonnebank of uren bakken in de zon is absoluut niet de manier om aan vitamine D te komen. Vitamine D is goed voor sterke botten, tanden én het is belangrijk voor een goede weerstand. In de winter is er minder zon en dus maak je dan minder vitamine D aan. Als je denkt een tekort aan vitamine D te hebben ga dan voor een gericht advies naar de huisarts, haal je vitamine D uit voeding of slik indien nodig supplementen.


UV-Straling & Zonkracht

Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-straling) en bestaan uit A, B en C straling. UVA-straling wordt niet tegengehouden door wolken of glas en het dringt diep in je huid. Een hoge dosis uva kan je huid dusdanig beschadigen dat het huidveroudering en huidkanker veroorzaakt. UVB-straling bereikt deels de aarde. Deze stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt. Je kan hierdoor dus verbranden. Maar uvb heeft ook positieve effecten, zoals de aanmaak van vitamine D. Er is een derde uv-straal; uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag.

Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. De zonkracht hangt af van het jaargetijde, in de zomer sterker dan in de winter. Het hangt ook af van Het tijdstip van de dag, de zonkracht is in Nederland het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur. De locatie op aarde zorgt ook voor een verschil in zonkracht, dichter bij de evenaar, hoe sterker de uv-straling en hoe kleiner de seizoensverschillen. Hoe hoger (in de bergen), hoe sterker de uv-straling. Als de lucht zwaarbewolkt is, komt er nauwelijks uv-straling door. Bij heiig weer (dunne, nevelige bewolking) bereikt wél veel uv-straling de aarde.


Daarom is de huid beschermen tegen UV-stralen in de winter of tijdens slecht weer ook nog erg belangrijk! Zeker als er in die periode behandelingen op de huid worden uitgevoerd zoals de microneedling, chemische peels of de lasertherapie.


Fijn kleurtje of juist een noodkreet van je huid?

Naast de aanmaak van vitamine D gaat de huid zichzelf ook beschermen tegen de UV-stralen, hier komt het bruin worden ook vandaan. Als de huid wordt blootgesteld aan de zon, wordt de melanine (pigmentstof) in de opperhuid naar het oppervlak geduwd om de UVA stralen te absorberen, hierdoor treeft er pigmentvorming op.

Door de UVB straling worden er meer melanocyten (pigmentcellen) aangemaakt waardoor de huid donkerder lijkt. De buitenlaag van de huid wordt dikker en er ontstaat een bruine kleur, die weken of maanden aan kan houden. De pigmentcellen staan dus eigenlijk als parapluutjes boven in de huid om te proberen de huid daaronder zo veel mogelijk te beschermen. Het is dus eigenlijk een effect op de huid wat niet positief is. De UV-stralen veroorzaken pigmentvorming, verdikking van de huid, de huidveroudering treedt sneller op omdat collageen en elastine vezels hun veerkracht verliezen en de kans op huidkanker wordt vele malen vergroot. Daarnaast kan er bij het dikker worden van de huid sneller acne of onzuiverheden ontstaan.

Naast dit mechanisme verbranden mensen ook regelmatig door overmatige blootstelling aan UV-stralen. ‘ Ah joh, dat wordt vanzelf bruin’, is een veelgemaakte opmerking. De huid wordt rood en pijnlijk en in de opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor kan je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen. Op langer termijn heeft verbranding ook effect. Als je als kind veel verbrand bent, kan dit de kans op huidkanker zelfs verdubbelen op latere leeftijd.


Het smeren met een SPF, Sun Protection Factor is belangrijk en inmiddels onmisbaar in je dagelijkse verzorging. Geniet van de zon, ga vooral lekker naar buiten, maar altijd goed beschermd, hierover snel meer!

Bron: KWF, Boek; Huid, haar en nagels [Readers Digest]


9 april 2020 Auteur: Debby van Leeuwen- de Jong

89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page