De winter is in aankomst en de zon wordt steeds minder krachtig. Het peelseizoen is daarom begonnen en dat betekent een perfecte periode om je huid te ontdoen van o.a. pigmentvlekjes, littekens en acne.
Maar wat is een chemische peeling nou precies en welke peeling past het beste bij jouw huid?
Een behandeling met een chemische peeling is bedoeld om pigmentvlekjes, acne, littekens, grove poriën en rimpels minder zichtbaar te maken. Er zijn verschillende soorten peelings waarbij de therapeut onderscheid maakt in een oppervlakkige tot diepe peelings. Een oppervlakkige peeling wordt ingezet bij geringe zonbeschadiging, acne en fijne rimpeltjes. Een diepe peeling wordt ingezet bij littekens (ten gevolge van acne), sterke zonbeschadiging, diepe rimpels en groeven. Naast het verschil tussen een diepe en een oppervlakkige peeling hangt de werkzaamheid af van de concentratie en de PH waarde van het gebruikte (fruit)zuur. Essentieel voor de werkzaamheid van een peeling is de combinatie van beide. De huid kan echter ook geïrriteerd raken van een (fruit)zuur. Belangrijk is daarom advies en voorlichting te vragen bij de Huidtherapeut.
Bij een peeling wordt de bovenste huidlaag met behulp van een (fruit)zuur verweekt waarna verhoornde huidlagen verdwijnen. De peeling veroorzaakt een versnelde celdeling waardoor de oude huidcellen worden afgestoten en zo ontstaat er een nieuwe huidlaag. Direct na de behandeling ziet de huid er rood uit en tot 2 á 4 dagen erna kan schilfering optreden. De mate van schilfering hangt af van welke peeling de therapeut gebruikt, een diepe of oppervlakkige peeling. De huid krijgt na een peelingkuur een andere structuur. De huid wordt egaler, strakker en ziet er gladder uit.
Welke peeling past het beste bij jouw huid?
Afhankelijk van het huidprobleem wordt een keuze gemaakt uit de verschillende soorten peelings/zuren. Salicylzuur heeft bijvoorbeeld een goed effect bij een vette acne huid aangezien salicylzuur vet-oplosbaar is en diep kan doordringen in de poriën. Melkzuur heeft daarentegen oplichtende eigenschappen en wordt voornamelijk ingezet bij pigmentatie. Glycolzuur kan door zijn kleine moleculaire structuur diep de huid doordringen en wordt daarom ingezet bij de verouderde, droge en niet gevoelige huid. Andere zuren die als ingrediënten gebruikt kunnen worden zijn; amandelzuur, appelzuur en citroenzuur.
Binnen de Huidtherapie worden sommige zuren gecombineerd met elkaar om zo een nog beter effect te verkrijgen. Een Jessner peel is daar een goed voorbeeld van. Deze peeling werkt op basis van salicylzuur en melkzuur. Melkzuur heeft oplichtende eigenschappen en salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De combinatie van deze werkzame stoffen hebben een positief effect op ontstekingen en pigmentvlekjes waardoor de peeling uitermate geschikt is voor actieve acne.
Auteur: Nathalie Dorlas
Comments