top of page

Hyperpigmentatie, is daar iets aan te doen?

Hyperpigmentatie, oftewel een donkere verkleuring van de huid, is een veel voorkomende huidklacht. Deze huidklacht kan verschillende oorzaken hebben en kan zowel een tijdelijk of definitief karakter hebben. Een ontsteking in de huid, zonlicht en hormonale schommelingen kunnen oorzaken zijn van overmatig pigment in de huid.


Hyperpigmentatie ten gevolge van een beschadiging van de huid

Bij ontstekingsprocessen/beschadigingen van de huid treed vrijwel altijd abnormale donkere verkleuring van de huid op. Als gevolg van de ontsteking worden de pigmentcellen beschadigd. Deze donkere verkleuring komt opzetten als de ontsteking verdwijnt en kan verergeren als de ontsteking langer aanhoudt. Als de pigmentverandering oppervlakkig in de huid zit heeft de verkleuring een licht tot donkerbruine kleur, als de verandering diep in de huid zit heeft de kleur een grijsblauw tot grijsbruine kleur. Deze hyperpigmentatie kan blijvend zijn maar kan ook na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Dit herstelproces duurt echter lang (12 tot 14 maanden).

Melasma

Bij Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, ontstaan er op specifieke plekken in het gelaat abnormale donkere verkleuringen. Voorkeurslocaties zijn de wangen, slapen, voorhoofd en bovenlip. Soms komen de verkleuringen ook voor in de hals. De oorzaak van Melasma is nog onbekend maar bepaalde factoren kunnen deze huidklacht uitlokken. Voorbeelden hiervan zijn zwangerschap, hormonale middelen, anticonceptie gebruik en erfelijkheid. Het pigmentsysteem is overgevoelig en de pigmentcellen zijn overactief met als gevolg een toename aan pigmentatie.

Hyperpigmentatie ten gevolge van zonlicht

Een lentigo, ook wel zonnevlek genoemd, wordt veroorzaakt door een overmatige blootstelling aan zonlicht en komt dan ook voornamelijk voor op zon beschenen delen zoals de handen en het gezicht. Deze vlekjes ontstaan meestal bij mensen van middelbare tot oudere leeftijd. Mensen met een licht huidtype in combinatie met veel blootstelling aan zonlicht hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van zonnevlekjes.


In onze kliniek zien wij regelmatig mensen die last hebben van hyperpigmentatie. Afhankelijk van de oorzaak kunnen wij verschillende therapieën inzetten om de pigmentvlekken te verminderen zoals chemische peelings, microneedling of lasertherapie.


Auteur: Nathalie Dorlas

392 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page